Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România a scăzut cu 40,4% în prima jumătate a anului, comparativ cu primele 6 luni ale lui 2008, la un total de 664 milioane de euro, conform unui studiu realizat de compania GfK. Piaţa totală de bunuri electrice monitorizată a fost de 308 milioane euro în al doilea trimestru al acestui an, o scădere accentuată în valoare de 46,8% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008. Sectoarele de electrocasnice mici şi de telecomunicaţii
Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România a scăzut cu 40,4% în prima jumătate a anului, comparativ cu primele 6 luni ale lui 2008, la un total de 664 milioane de euro, conform unui studiu realizat de compania GfK.
Piaţa totală de bunuri electrice monitorizată a fost de 308 milioane euro în al doilea trimestru al acestui an, o scădere accentuată în valoare de 46,8% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008. Sectoarele de electrocasnice mici şi de telecomunicaţii au scăzut cu 22,1% şi 25,8% în prima jumătate a anului.
Vânzările de electrocasnice mari au avut un trimestru mai bun comparativ cu începutul anului, dar rezultatele pentru anul curent indică o scădere de 37,1%. Şi electronicele de folosinţă îndelungată au înregistrat un declin de 42,6%, îndeaproape urmat de sectorul foto cu o scădere de 43,2% pentru primele 6 luni. Sectoarele IT şi de echipamente de birou au avut performanţa cea mai slabă deoarece au avut o scădere accentuată de 47,2% şi, respectiv, 51,4%.
Monitoarele şi desktop-urile, cele mai afectate de criză
Sectorul IT din România a avut o scădere accentuată de 59,2% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, atingând valoarea de 87 milioane de euro. Acest fapt a fost cauzat de o importantă scădere în volum şi, parţial, de scăderea preţului mediu, în special pentru laptop-uri, luând în considerare faptul că