După ce pe 21 iulie premierul Taro Aso a dizolvat parlamentul, pe 30 august vor avea loc alegerile pentru Shugiin.
Suntem deja în luna august şi aşteptăm ceea ce se anunţă a fi probabil cel mai important eveniment politic postbelic din Japonia alegerile de la Shugiin (Camera Deputaţilor). Cu acest prilej, se aşteaptă ca furioşii alegători japonezi să-i alunge de la putere pe deputaţii guvernamentali din PDL (Partidul Democrat Liberal). Ar fi bine să se întâmple într-adevăr aşa. Dar, chiar dacă lucrurile s-ar petrece astfel, eu nu-mi fac nicio iluzie că această schimbare va transforma realitatea. Pentru că nu văd niciun om politic nou şi nicio idee nouă şi bună în programele electorale ale candidaţilor. Aşadar, alegătorii japonezi nu se aşteaptă la o perspectivă nouă de la eventualii noi aleşi, dar totuşi mulţi se gândesc că trebuie să-i schimbe de la putere pe deputaţii PDL aroganţi şi neruşinaţi.
Se va vota pe data de 30 august, când vor fi aleşi 480 de deputaţi pentru cea mai importantă Cameră din Japonia. Dintre aceştia, 300 vor fi aleşi din circumscripţiile electorale mici, iar 180 de pe lista partidelor din 11 blocuri electorale regionale. Conform ziarului Nikkei din 22 iulie, PDL se bucură de numai 30% suport electoral, pe când partidul de opoziţie, PDJ (Partidul Democrat Japonez), de 40%. O mare diferenţă între cele două partide o constituie atitudinea lor faţă de birocraţii guvernamentali, cărora opoziţia le este ostilă şi le reproşează că aceştia au menţinut sistemul politic japonez postbelic neschimbat. Domnul Yukio Hatoyama, preşedintele PDJ, insistă că e timpul să se pună capăt politicii susţinute de birocraţii din timpul Restauraţiei de Meiji din 1868.
De ce tocmai acum alegeri? Situaţia internă politică şi economică, precum şi cea internaţională sunt condiţii date, care nu se schimbă odată cu alegerile. Nici situaţia economică