Colaps l Nivelul tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare înregistrat în prima parte a acestui an a scăzut de 17 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Investitorii care vor să cumpere proprietăţi imobiliare la preţuri mici şi proprietarii care cer încă preţuri foarte mari au făcut ca, în acest an, tranzacţiile să fie mai puţine. Astfel, în prima jumătate a acestui an, volumul tranzacţiilor pe piaţa imobiliară din România a fost de 56 milioane de euro, cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, şi de 17 ori mai mic decât cel realizat în prima jumătate a anului trecut, potrivit unui studiu CR Richard Ellis.
Surprinzător, cele mai multe tranzacţii au avut loc în oraşul Cluj-Napoca, cu 18 milioane de euro, devansând Capitala care se plasează pe locul al doilea, cu un volum al tranzacţiilor de 14 milioane de euro.
Pe locul trei se află mai multe oraşe, cu un volum de 12 milioane de euro, Ploieştiul cu 10 milioane de euro, iar pe locul cinci, se află staţiunea Neptun cu aproape două milioane de euro. După ce trei ani la rând cele mai multe tranzacţii erau cele cu proprietăţi comerciale, în primele şase luni ale acestui an, 60% din total au fost pe segmentul hotelier. Două hoteluri de patru stele din Cluj-Napoca, unul de trei stele în Bucureşti şi unul de două stele din Neptun s-au dovedit atractive pentru portofoliul investitorilor.
Sectorul comercial nu a fost activ în prima jumătate a acestui an, când prima vânzare înregistrată a fost cea a Zenith Mall din Ploieşti. Deşi proiectul era într-un stadiu avansat de proiectare, Lewis Charles Romania Property Fund a fost nevoită să-l vândă companiei irlandeze Blackpearl Property din cauza lipsei de fonduri. Singura tranzacţie care a avut loc pe segmentul spaţiilor de birouri a fost achiziţia de 10% a Immoeast din European Future Group, într-un joint-venture pentru proiectul Metro Bus