Preşedintele american Barack Obama a susuţinut un discurs luni în Phoenix, Arizona. Printre oamenii care s-au aflat în mulţime, mai mult de zece persoane erau înarmate, unii dintre ei cu puşti de asalt, informeză NewsIn. Tema discursului a fost despre problemele veteranilor de război, Obama mulţumindu-le pentru sacrificiile lor. Cu toate că un asemenea eveniment este de multe ori fără potenţial de controversă, de data aceasta a atras susţinători şi manifestanţi împotriva preşedintelui american.
Cu privire la oamenii aflaţi în mulţime înarmaţi, polţia din Phoenix a anunţat că legea în Arizona nu prevede deţinerea unui permis pentru a avea armă. Unul dintre cei care aveau asupra lor o puşcă de asalt a refuzat să-şi spună numele, dar a declarat că : " în Arizona mă mai bucur de nişte libertăţi".
Preşedintele Barack Obama nu este pentru prima dată " asistat" de oameni înarmaţi în mulţime. La începutul întâlnirilor sale cu publicul pe tema reformei sistemului medical, faţă de care populaţia are din ce în ce mai multe rezerve, Obama a avut parte de acelaşi "tratament". Tocmai datorită oamenilor înarmaţi tot mai des la discursurile preşedintelui, se generează temeri că reforma medicală dorită de el, poate duce la violenţe.
Alegerea unui democrat la Casa Albă a generat temeri că acesta va înăspri regimul armelor. De asemenea, pentru că Obama este primul preşedinte de culoare, analiştii nu au exclus eventuale tentative de asasinare.
De-a lungul istoriei, patru preşedinţi americani au fost asasinaţi: Abraham Lincoln, James Garfield, Wiliam McKinley şi Jhon F. Kennedy. Încercări nereuşite de atentate şi ameninţări s-au înregistrat în timpul fiecărui mandat, cea mai periculoasă fiind cea la adresa lui Nixon.
În cazul lui Obama, pe lângă faptul că este preşedinte, el este şi primul şef de stat de c