Proiectul Legii unitare a salarizării a fost finalizat de reprezentanţii Ministerului Muncii pe baza analizei impactului financiar realizate de Ministerul de Finanţe, iar creşterea salariului minim ar majora salariile a cel puţin 100.000 de bugetari, a declarat Valentin Mocanu.
„Ministerul muncii a finalizat proiectul Legii unice a salarizării după ce au fost primite şi ultimele date de la Ministerul de Finanţe privind analiza impactului finaciar al introducerii noii grile de salarizare. Au mai avut loc în grilă unele modificări ce privesc poziţiile ocupate de diferite categorii de bugetari“, a spus secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.
Proiectul Legii unitare a salarizării prevede, în ultima formă luată în discuţie, creşterea salariului minim pe economie la 750 de lei anul viitor şi la 900 de lei în 2011, urmând ca, în 2015, salariul minim să ajungă la 1.110 lei, au declarat ieri pentru NewsIn surse guvernamentale.
Proiectul va fi prezentat guvernului pentru a fi dezbătut în şedinţa de mâine.
„Proiectul Legii unice este fundamentat pe o proiecţie macroeconomică ce vizează o majorare semnificativă a salariului minim pe economie, la 750 de lei în 2010, urmată de o creştere a salariului minim cu încă 150 de lei, în 2011, pentru a ajunge la 900 de lei. Salariul minim va avea o creştere mult mai lentă începând cu 2012, pentru a se ajunge la valoarea de 1.110 lei în 2015“, au precizat sursele citate.
Reprezentanţii executivului au mai spus că restructurarea aparatului bugetar va duce la diminuarea cheltuielilor bugetare cu 0,8% din produsul intern brut (PIB) în 2010.
Reprezentantul Ministerului Muncii a mai spus că salariile a cel puţin 100.000 de bugetari ar urma să crească anul viitor, ca urmare a majorării salariului minim pe economie.
„Odată cu majorarea salariului minim, salariile aflate sub noua valoare în grilă