Clujul este singurul oraş în care preţurile locuinţelor noi au crescut. În ultima lună, tendinţa generală pentru apartamentele noi de două camere a fost cea de ieftinire. Dezvoltatorii încearcă să se plieze pe cerinţele actuale ale pieţei. După o lună de fluctuaţii, preţurile apartamentelor noi din ţară par să fi reintrat pe un trend constant de scădere. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, şase oraşe au înregistrat ieftiniri de câteva mii de euro ale locuinţelor cu două camere din ansamblurile rezidenţiale: Timişoara, Braşov, Iaşi, Constanţa, Arad şi Oradea.
Cea mai semnificativă ieftinire, în valoare de 7.000 de euro, a fost consemnată în Braşov. Pe locul al doilea se situează Constanţa, cu un declin de 6.000 de euro. La polul opus faţă de aceste două oraşe se situează Clujul, unde apartamentele noi cu două camere s-au scumpit cu 4.000 de euro. Aici însă preţurile se situau, înaintea acestei ascensiuni, considerabil sub pragul de 60.000 de euro.
Departe de o evaluare obiectivă
Programul Prima Casă a influenţat în special preţurile apartamentelor cu două şi trei camere, în sensul alinierii lor în jurul valorii de 60.000 de euro, recunoaşte Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro. Acesta precizează însă că, în majoritatea cazurilor, clienţii rămân pasivi la aceste oscilaţii, aşteptând noi ieftiniri.
Tranzacţiile de pe piaţa imobiliară se vor relua cu greu – iar dacă vânzările efective se vor lăsa aşteptate, ca până acum, este posibil ca piaţa să traverseze noi ieftiniri.
Ţinând cont de semnele actuale din piaţă, Crainic este de părere că aceasta este încă departe de a-şi fi găsit un prag de stabilitate. „În plus, piaţa duce lipsa unui instrument de evaluare cu adevărat obiectiv, care să dea indicii clare în legătură cu preţurile care trebuie fixate pentru diferitele categ