Cu mai putin de doi ani in urma, primarul Moscovei Iuri Lujkov caracteriza Turnul Rusiei drept "un simbol al Rusiei privind catre viitor", promitand ca lucrarile vor fi finalizate in aceasta toamna. De atunci, turnul, ce urma a fi cel mai inalt din Europa (609,5 metri), nu s-a mai inaltat cu nici un centimetru, scrie The Wall Street Journal.
Soarta turnului arata cat de sever a afectat recesiunea boom-ul sectorului de constructii din Rusia. Scaderea brusca a preturilor la petrol si materii prime a pus capat unei perioade de opt ani consecutivi de crestere economica, taind in acelasi timp avantul dezvoltatorilor imobiliari.
Shalva Chigirinski, oligarhul care finanteaza Turnul Rusiei, a suspendat proiectul in noiembrie, dand vina pe fostul presedinte George W. Bush pentru criza financiara. De atunci, problemele lui Chigirinski s-au multiplicat. Turnul Moscovei, spun acum oficialii Moscovei, nu va mai fi probabil construit vreodata. Districtul de business de 15 mld. $ in care urma sa fie ridicat turnul este una dintre cele mai vizibile victime ale crizei.
Menit sa rivalizeze cu Manhattanul (New York) sau Canary Wharf (Londra), districtul urma sa reflecte influenta in crestere a Rusiei pe scena mondiala. Insa, pe fondul crizei finantarii, multi dintre cei care lucrau la proiectul Moscow City au fost trimisi acasa.
"Inainte de criza, conceptul se potrivea perfect cu tendinta expansionista. Acum, insa, Turnul Rusiei va fi transformat in parcare", spune Michael Lange, fost presedinte al firmei Jones Lang LaSalle Rusia.
Pentru autoritatile din Kremlin, intarzierea unui astfel de proiect prestigios este stanjenitoare. Presedintele Dmitri Medvedev spune ca doreste sa transforme Rusia intr-un centru financial mondial, iar prin Moscow City retorica sa ar fi devenit realitate.
Proiectul a fost conceput la inceputul anilor '90, insa de-abia in 20