Preşedintele Traian Băsescu a criticat astăzi partidele care se opun asumării răspunderii pe legile educaţiei. Şeful statului a revenit la "preocupările" faţă de şcoala românească despre care el însuşi spunea că produce ba "tâmpiţi", ba prea mulţi filosofi, în loc de ospătari şi tinichigii.
De data aceasta, el a acuzat faptul că învăţământul scoate şomeri şi diplome false, pe bandă rulantă. Dezbaterea publică privind reforma educaţiei a culminat cu un conflict verbal cu liberalul Varujan Vosganian. Dezbaterea publică, iniţiată de preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase, i-a oferit lui Băsescu prilejul de a ataca iar problema învăţământului.
El a declarat că educaţia este un domeniu "strategic" pentru România, iar partidele care contestă asumarea răspunderii, pe motiv că aceste legi importante trebuie supuse dezbaterii publice, nu au argumente solide. Preşedintele a susţinut că problema reformei în sistem se află în atenţia opiniei publice şi a factorilor decizionali încă din 2006, când a fost înfiinţată comisia prezidenţială pentru reforma educaţiei, condusă de fostul ministru PD-L Mircea Miclea.
Şeful statului a declarat că modernizarea statului are nevoie de o schimbare radicală şi le-a amintit partidelor parlamentare că au semnat, în martie 2008, pactul naţional pentru educaţie, în baza căruia comisia Miclea a elaborat o strategie în domeniu, strategie ce a fost supusă dezbaterii publice.
Fără a nominaliza lideri politici sau partide, Băsescu a aruncat săgeţi către PSD şi PNL, afirmând că există "unii" care ar dori ca situaţia din domeniul învăţământului să rămână la nivel de diagnostic, fără a fi aplicat şi tratamentul, evident cel prescris de comisia prezidenţială.
"Felicit primul-ministru şi Guvernul pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe un text care îi expri