Inginerul japonez şi-a părăsit ţara natală şi a ales să se stabilească la Cluj, unde a pus bazele unui restaurant.
PROFIL
Născut: la 24 octombrie 1970, în Tokyo
Studii: inginerie civilă, în Japonia
Familie: căsătorit
Să laşi în urmă viaţa într-unul din oraşele cele mai dezvoltate din lume şi să alegi să o iei de la zero în Cluj-Napoca poate părea o nebunie. Pentru Tsuchiya Naofumi, însă, a reprezentat aventura vieţii, atunci când, în urmă cu şapte ani, a luat decizia de a se muta de la Tokyo în România, şi de a deschide un restaurant cu specific japonez. Tocmai din acest motiv, a renunţat la firma sa de construcţii şi a urmat, vreme de trei ani, cursuri de gastronomie.
Şef în bucătărie
„Bucătăria japoneză e o artă. Nu ai cum să o stăpâneşti dacă îi nu înveţi secretele. Situaţia e diferită decât, spre exemplu, în România, unde şi acasă, şi la restaurant, mâncarea are cam acelaşi gust. La noi, preparatele din restaurant sunt privite ca ceva special”, spune Naofumi. Odată specializat în arta preparării bucatelor tradiţionale japoneze, a venit la Cluj-Napoca, oraşul care i-a plăcut cel mai mult dintre cele văzute în ţara noastră, şi a deschis restaurantul „Tokyo”, rămas şi azi singurul de gen din oraş şi unul din puţinele din ţară.
„Cel mai greu a fost în primii ani, iar motivele au fost multiple. În primul rând, am avut greutăţi cu aprovizionare. Apoi, a trebuit să îi obişnuim pe clujeni să consume peşte, ba mai mult, să îi convingem să consume peşte crud”, spune Naofumi, care şi azi, la şase ani de când a deschis restaurantul, continuă să prepare sushi şi să supervizeze totul în bucătărie.
Acum, spune el, clujenii au ajuns să îndrăgească bucătăria japoneză, astfel că nu duce lipsă de clienţi, iar problemele cu aprovizionarea le-a depăşit: „Peştele îl aducem din Norvegia, din Italia, chiar şi din Japonia, la fel ca ma