Pe termen scurt, reducerea cheltuielilor publice va adânci criza economică, dar va scădea vulnerabilitatea economiilor. Statele est-europene se văd obligate să reducă deficitele bugetare, pentru a adopta la timp moneda unică. Mai citeşte şi:
Coaliţia a adoptat încă 32 de măsuri anticriză
Fondul Monetar Internaţional va aloca României 1,4 miliarde dolari
FMI: Creditarea îşi va reveni în următoarele şase luni
Recesiunea din statele fost comuniste au obligat guvernele din regiune să se lupte pentru menţinerea deficitelor bugetare în limitele stabilite de UE, în timp ce şomajul în creştere absoarbe tot mai multe fonduri publice, iar veniturile la buget sunt în scădere accentuată.
„Presiunea asupra bugetelor se va intensifica anul viitor, când şomajul va ajunge la niveluri - record. “, a decalarat Juraj Kotian, economist la Erste Group Bank. „Creşterea automată a cheltuielilor pentru asigurările sociale va greva şi mai mult bugetul de stat şi va lăsa guvernele cu şi mai puţine posibilităţi de acordare a stimulentelor fiscale“. Totuşi, sunt semne că economia europeană se redresează.
UE dă semne de redresare economică
Cele mai importante state, Germania şi Franţa, au anunţat creşteri în trimestrul al doilea comparativ cu primul, ceea ce înseamnă redeschiderea pieţelor pentru exporturile estice. „Este de aşteptat ca scăderea economică din Europa Centrală şi de Est să încetinească în cea de-a doua jumătate a anului“, consideră Zoltan Torok, economist la Raiffeisen International Bank din Budapesta.
„Chiar şi în condiţiile în care tendinţa s-a inversat, eforturile guvernamentale se îndreaptă spre menţinerea sub control a deficitelor, aflate sub presiune ca urmare a creşterii şomajului, punând în pericol revenirea de anul viitor“, spune şi Nicolae Chidesciuc, analist-şef la ING