După Franţa şi Germania, încă un stat membru al G7 (grupul celor mai industrializate ţări) a ieşit din recesiunea economică.
Japonia a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creştere economică de 0,9% faţă de primele trei luni ale anului, după cinci trimestre de scădere a Produsului Intern Brut (PIB), transmite Agenţia Reuters, preluată de Mediafax. În termeni anuali, economia niponă, a doua la nivel mondial, a crescut în trimestrul al doilea cu 3,7%.
Plusul economic s-a datorat creşterii producţiei companiilor, stimulată de cererea la export şi de măsurile implementate de guvernele din întreaga lume. Economiştii au îndemnat la prudenţă, subliniind că o mare parte din măsurile "anticriză" din cele mai mari economii ale lumii vor expira în următoarele luni, afectând probabil cererea pentru exporturile Japoniei.
Anunţul a fost speculat imediat de premierul ţării, conservatorul Taro Aso, aflat în plin declin de popularitate înainte de legislativele de la 30 august. "Măsurile anticriză luate de Guvern şi-au arătat roadele. Totuşi, cetăţenii nu au resimţit încă efectul creşterii economice", a spus Aso, potrivit AFP.
Principalele măsuri luate de Executivul nipon au fost dinamizarea exporturilor şi creşterea consumului privat, printr-un pachet de măsuri ce-a costat 260 miliarde de dolari. Japonezii au primit de la stat subvenţii şi ajutoare pentru a-şi cumpăra maşini şi aparatură cu consum energetic redus, fapt ce a dus la revitalizarea sectorului auto, comentează BBC.
Veştile bune din Japonia vin după ce Germania şi Franţa, motoarele economiei europene, au ieşit oficial din recesiune. Săptămâna trecută, autorităţile din aceste state au anunţat creşteri economice de 0,3% fiecare în aceeaşi perioadă.
Previziunile nu arată la fel de bine pentru economiile est-europene. Mai mulţi analişti citaţi de AF