Portofoliile de titluri de stat detinute de bancile comerciale au inregistrat cresteri puternice, de la dublari pana la majorarea de 17 ori, in primul semestru, in conditiile in care aceste instrumente pot fi utilizate in cadrul operatiunilor de refinantare cu BNR.
Datele publicate de BRD, Banca Transilvania si Banca Carpatica - care fac raportari catre Bursa in standarde locale de contabilitate, publicand trimestrial bilanturile - arata ca apetitul pentru plasamente in titluri de stat a crescut brusc de la inceputul lui 2009.
Cresterea interesului bancherilor pentru obligatiunile si certificatele emise de stat (considerate plasamente foarte sigure) a venit pe fondul cresterii riscului de neplata in cazul clientilor privati - atat firme, cat si persoane fizice -, care au fost loviti in plin de deprecierea cursului si saltul dobanzilor din toamna trecuta, iar mai apoi de prabusirea activitatii economice. Pe de alta parte, companiile se plang ca tocmai lipsa finantarilor le-a agravat problemele financiare.
Bancherii au avut nevoie sa plaseze sume mai mari in titluri de stat si pentru a putea obtine la nevoie credite de refinantare de la BNR, in contextul scaderii bruste a lichiditatii pe piata interbancara. Orice credit de la BNR trebuie garantat cu titluri de stat.
La BRD portofoliul de titluri de stat detinute (inregistrate in categoria "efecte publice si alte titluri acceptate pentru refinantare la banci centrale) pentru tranzactionare aproape s-a triplat de la inceputul anului, ajungand in iunie la 2,18 miliarde de lei (521 de milioane de euro).
Banca Transilvania si-a majorat detinerile de titluri de stat de peste patru ori, pana la 3,2 miliarde de lei (763 de milioane de euro), in timp ce la Carpatica aceste plasamente depasesc cu putin un miliard de lei (242 de milioane de euro), fata de numai 59 de milioane de lei in decembrie, adi