» Croazierele turistilor pe Dunare si pe Marea Neagra cu o corabie cu panze precum cele din flota Moldovei din vremea lui stefan cel Mare ar putea aduce fonduri la bugetul Consiliului Judetului Galati. Cu o astfel de corabie marinarii moldoveni navigau in urma cu o jumatate de mileniu si pe Mediterana, pana in Insula Creta sau in porturile italiene.
"Panzarul moldovenesc", replica fidela a unei corabii cu panze din flota Moldovei din vremea lui stefan cel Mare, a fost relansat la apa cu prilejul "Zilei Marinei" din acest an, fiind nava-amiral la parada vaselor militare si comerciale ce a avut loc la Galati. Panzarul a fost construit in urma cu cinci ani la comanda Consiliului Judetului (CJ) Galati, care a marcat astfel "Anul stefanian – 2004". In acel moment au aparut mai multe controverse politice pe tema utilitatii investitiei, iar rezultatul concret al acestora a fost ca vasul a fost tras pe uscat. In cei patru ani in care a fost "parcat" pe mal, lemnul corpului corabiei s-a uscat la soare, iar o masina de colectare a gunoiului a tamponat panzarul, gaurind bordajul sub linia de plutire.
Dupa anii in care se parea ca vasul va sfarsi ca lemne de foc in sobele localnicilor, presedintele CJ Galati, Eugen Chebac, a anuntat ca a alocat 70.000 lei pentru reabilitarea panzarului si a precizat ca intentioneaza sa schimbe soarta corabiei. Cu ajutorul acestor fonduri, corpul panzarului a fost calafatuit, au fost inlocuite paramele si a fost cumparat un set de vele. Presedintele CJ intentioneaza incheierea unui parteneriat public-privat pentru exploatarea corabiei. "Vom cauta sa facem un parteneriat public-privat pentru a-l pune in exploatare. Anul trecut am avut solicitari la niste sume exorbitante, dar pentru ca procedurile nu au fost duse pana la capat, nava nu a fost inmatriculata, nu a avut echipaj si nu am putut-o folosi", a declarat Chebac. "Panz