...Si a fost în sfârşit marea restructurare a sistemului bugetar. Sau, ca să fim mai riguroşi, miniştrii au defilat prin faţa camerelor de televiziune, anunţând cifre ce se voiau impresionante cu privire la reducerile de personal din ministerele şi agenţiile din subordine. Au lipsit însă două lucruri esenţiale: coerenţa demersului şi transparenţa criteriilor.
Scoasă cu forcepsul de FMI, restructurarea aparatului bugetar a fost de fapt o improvizaţie, iar prim-ministrul Emil Boc a evitat pe cât a putut să-şi asume paternitatea ei, ca şi când ar fi fost un copil nedorit. Cine l-a ascultat luni seara la TVR nu avea cum să anticipeze că, imediat a doua zi, ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, avea să anunţe reduceri de posturi şi 10 zile de concediu fără plată obligatoriu pentru bugetari: pe un ton patetic, premierul ne asigura în ajun că pentru el fiecare loc de muncă este un destin şi că vrea să salveze locurile de muncă ale românilor. Întrebat cum se împacă declaraţiile sale liniştitoare cu ordinul preşedintelui Băsescu privind reducerea a 20% din personalul bugetar, domnul Boc a dat din colţ în colţ, admiţând în fraze vagi şi stufoase că agenţiile guvernamentale vor fi totuşi restructurate drastic. Acolo, pesemne, locul de muncă nu mai reprezintă un destin!
În loc să-şi asume bărbăteşte anunţarea măsurilor nepopulare ale reformei, Emil Boc le-a lăsat pe seama miniştrilor, sugerând că ar vrea să se distanţeze de ele pentru a putea poza în băiatul bun şi plin de compasiune care nu doreşte să facă rău nimănui. Dacă este vorba de o operaţiune de protejare a imaginii proprii, ea se dovedeşte neinspirată şi bazată pe o idee greşită a sentimentelor populaţiei, mai ales că, în elanul său protector faţă de funcţionărimea excedentară, premierul a uitat de angajaţii din sectorul privat, care şi-au pierdut deja locurile de muncă din cauza crizei, fără să trez