Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, cere instanţei supreme să clarifice încadrarea juridică a faptei conducătorului de autovehicul sau tramvai, care este identificat cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.
Cererea procurorului general vine ca urmare a faptului ca în mai multe dosare aflate în curs de judecată magistraţii au avut opinii divergente.
Ca urmare procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kovesi a înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie un recurs în interesul legii pentru a se pronunţa asupra "încadrării juridice a faptei conducătorului de autovehicul sau tramvai, având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, care a produs o vătămare corporală din culpă, concurs de infracţiuni sau infracţiune complexă".
Trei situaţii
"În practică instanţelor de judecată s-au conturat orientări diferite, unele instanţe consideră că fapta de vătămare corporală din culpă comisă de conducător auto aflat în stare de ebrietate este asociată infracţiunii de vătămare corporală din culpă, în timp ce alte instanţe consideră că este vorba despre mai multe infracţiuni, una fiind vătămarea corporală din culpă şi alta conducerea unui autovehicul pe drumurile publice în stare de ebrietate", explică Kovesi.
Cererea de recurs în interesul legii cere clarificarea încadrării. Procurorul general a identificat trei posibile situaţii - conducătorul autovehiculului este depistat cu alcool în sânge peste limita legală, fie conducătorul a consumat alcool, dar nu a depăşit limita legală. A treia variantă este cazul în care şoferul nu se află în stare de ebrietate, dar are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.
Procurorul general optează pentru concursul de infracţiuni
"Analiza trebuie făcută în funcţie de fiecare dintre aces