Astăzi se împlinesc 128 de ani de la naşterea compozitorului. George Enescu s-a născut pe 19 august 1881 în Liveni, judeţul Botoşani Festivalul „Enescu şi muzica lumii” se încheie astăzi, prin tradiţie, chiar în ziua când a apărut pe lume George Enescu. Într-o vreme când întreaga societate româneasca discută sau resimte criza economică, există proiecte care, datorită dedicării totale ale celor care le-au iniţiat, merg înainte, aducând chiar un plus de valoare.
Acesta a fost primul gând dupa concertul de aseară, de la Ateneul Român, susţinut în cadrul Festivalului „Enescu şi muzica lumii”. Ajuns deja la a zecea ediţie, festivalul a devenit una dintre cele mai importante şi ofertante manifestări muzicale din peisajul românesc, incluzând recitaluri de muzică clasica, dar şi world music şi jazz ce au loc cu precădere la Sinaia, oraşul de care George Enescu se simţea foarte legat, dar şi la Bucureşti, Braşov, Buşteni, Predeal, Câmpina, în spatii consacrate sau neconvenţionale.
În România, muzica clasică nu este în criză
Unul dintre proiectele majore legate de acest festival se numeşte Orchestra Naţională de Tineret. Este formată din tineri cu vârste între 16 si 25 de ani, elevi şi studenţi care anul acesta au venit din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, Sibiu, Oradea, tineri selectaţi de omul care stă în spatele celor mai multe dintre evenimentele Festivalului „George Enescu şi muzica lumii”: violoncelistul Marin Cazacu.
Solist de renume internaţional, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Marin Cazacu cunoaşte foarte bine realităţile învăţământului muzical românesc şi ştie că cei mai mulţi dintre tinerii instrumentişti nu vor avea o carieră de solişti, ci de membri ai unei orchestre, însă şcoala nu este suficientă pentru a învata cu adevărat cum poţi fi un bun instrumentist într-o orchestră. 65 d