Plata. Acest specialist poate cere un procent din investitie sau un tarif fix.
Atunci cand va faceti calculul pentru construirea unei case, trebuie sa tineti neaparat cont si de onorariul pe care va trebui sa-l incaseze arhitectul.
"Exista doua modalitati prin care un arhitect poate incasa onorariul aferent proiectarii unei cladiri: un procent din valoarea investitiei sau un pret fix calculat la metrul patrat", spune Ovidiu Apetrei, arhitect. El adauga ca prima varianta este preferata pentru proiectele mari si complexe, caz in care arhitectul poate incasa intre 7% si 10% din valoarea investitiei. In a doua situatie, pentru o casa obisnuita, cu o amprenta la sol de 150 mp, se incaseaza aproximativ 15 euro/mp, valoare care include proiectarea, dar si urmarirea principalelor faze ale santierului de catre proiectant.
Durata aproximativa a procesului de proiectare este de o luna in cazul unei locuinte de 150 mp, in conditiile in care beneficiarul are dosarul complet al terenului, incluzand planul topografic, studiul geodezic, dar si cadastrul.
Silviu M., din Bucuresti, a primit, saptamana trecuta, proiectul arhitectonic finalizat pentru casa dorita. El spune ca a asteptat aproximativ trei saptamani din momentul in care a mers prima oara la biroul arhitectului pentru a solicita realizarea unei schite pentru o casa pe doua niveluri cu o amprenta la sol de 130 mp, serviciu pentru care a achitat un onorariu de 4.160 de euro, rezultand un tarif de 16 euro/mp. "In suma achitata este inclusa si consultanta de specialitate de care urmeaza sa beneficiez din partea arhitectului, care va insemna prezenta sa pe santier la unele faze importante ale constructiei, cum ar fi turnarea fundatiei, a placii dintre niveluri sau a ridicarii stalpilor de rezistenta", adauga beneficiarul.
"Respectati proiectul!"
Marian Eftim