Olteanul, din Vâlcea, cântă la instrument pe plaja din staţiunea Costineşti. Turiştii îi dau bani grei ca să le încingă atmosfera la zilele de naştere. Printre cele mai solicitate melodii sunt „Puşca şi cureaua lată“ şi „M-a făcut mama oltean“. Pensionarul povesteşte că vine în fiecare an la mare, să mai câştige un ban, ca să-şi întreţină familia. În acest sezon şi-a diversificat repertoriul. „Înainte aveam pregătite două-trei melodii. Acum, că este criză, lumea este stresată, iar eu trebuie să-mi dau toată silinţa să le readuc pofta de viaţă“, povesteşte nea Gheorghe.
Pe litoral, până ce răsare soarele
Are o vioară veche de 50 de ani. Nu s-a rupt nicio coardă până acum. Este şi motivul pentru care reuşeşte să cânte fără încetare din zori până noaptea târziu. „Mă găsiţi aici până pe la 3.00 dimineaţa, după care pun capul la somn, pe iarbă. Pe întuneric mai trec de la discotecă tineri chercehliţi şi se unesc la joc în faţa mea. Ar vrea manele, dar nu mă pricep la ritmurile astea“, spune olteanul. Pentru că tot mai mulţi turişti sunt interesaţi de acest gen de muzică, bătrânul s-a ambiţionat să înveţe cum stă treaba cu manelele. „De câteva zile am început să trag cu urechea la localurile unde pun «O, viaţa mea!», a lui Adrian Copilul Minune, ca să prind şi eu câte-o notă. Te dai după om. Clientul nostru, stăpânul nostru“, completează bătrânul.
Este fericit că români din toate colţurile ţării i-au învăţat melodiile şi că-i răsplătesc eforturile cu daruri cât mai alese. „Aruncă adesea câte-un ban alături şi chiar mă invită la masă. O familie din Italia mi-a lăsat numărul de telefon şi mi-a zis că, dacă o să ajung prin Roma, să îi sun ca să mă găzduiască“, adaugă nea Gheorghe. S-a îndrăgostit de muzica populară. Adeseori vocea sa se aude acompaniind acordurile vioarei. „Puşca şi cureaua lată, ce bărbat eram odată... Mă plimbam prin munţi şi văi cu