"Cred ca nici acum toata lumea nu a constientizat aceasta criza. Unii o vor constientiza mult mai tarziu", spune Cristian Sima, presedintele WBS Romania, intr-un interviu acordat publicatiei Bursa. Sima afirma ca romanii "sunt destul de naivi. Nu invata nici din propriile greseli. Strainii au cultura investitiei mai mare, au mai trecut prin pierderi".
Reporter: Puteti numi momentul in care lumea intreaga a constientizat ca ne confruntam cu o criza de proportii la nivel mondial?
Cristian Sima: Eu cred ca nici acum toata lumea nu a constientizat aceasta criza. Unii o vor constientiza mult mai tarziu.
Primul semnal al crizei in Statele Unite a izbucnit in 2007, in mai, moment in care "Countrywide Financial", o companie americana care garanta imprumuturi ipotecare de tip subprime, a declarat ca este nevoita sa inchida doua fonduri de investitii din cauza asset-urilor de tip subprime.
Cresterea numarului de credite subprime neperformante a dus "Countrywide Financial" in pragul falimentului si a fost cumparata de Bank of America.
Criza s-a declansat, practic, printr-o prabusire a bursei in august 2007, moment in care au aparut "writedown"-urile (n.r. reevaluarile in scadere ale creditelor subprime) de la Merryl Lynch, Bear Stearns, mai ales, si UBS si riscurile ca MBIA (garanta obligatiuni emise de fondurile subprime) si Ambac Financial (care asigura riscul fondurilor subprime) sa fie afectate puternic de criza.
La sfarsitul lui august 2007 si inceputul lui septembrie, Ben Bernanke, presedintele Fed, a inceput sa taie drastic dobanzile, creand senzatia in piata ca, printr-o diminuare a dobanzilor de la 5,5%, cu jumatate de punct aproape la fiecare sedinta, Fed va reusi sa atenueze efectele crizei si economia sa aiba o aterizare lenta.
Ceea ce a determinat, surprinzator, ca maximele ist