In aproximativ doua saptamani Ministerul de Finante urmeaza sa stabileasca lista scurta a bancilor care au depus oferte pentru intermedierea emisiunii de euroobligatiuni in valoare de cel putin 500 mil. euro care va fi lansata in aceasta toamna sau la inceputul anului viitor, afirma surse bancare.
Lista scurta ar putea cuprinde circa zece din cele 23 de banci care si-au depus ofertele de participare, in conditiile in care la ultima emisiune de euroobligatiuni, din iunie 2008, lista scurta a cuprins 11 din cele 27 de banci ofertante.
Erste Bank, ING, National Bank of Greece (NBG) si UniCredit se numara printre bancile care au depus oferte de participare, potrivit informatiilor obtinute de ZF.
Erste si NBG au participat si la precedenta emisiune lansata de Finante, in calitate de co-lead arrangeri.
Printre conditiile pe care bancile trebuie sa le indeplineasca se numara acelea de a fi activa pe piata locala a titlurilor de stat si de a avea capacitate buna de distributie internationala.
Selectiile din ultimii ani indica insa ca ultima conditie a prevalat aproape de fiecare data, printre bancile care au intermediat de cele mai multe ori, in ultimul deceniu, emisiunile locale de euroobligatiuni numarandu-se UBS, Credit Suisse sau JP Morgan. Bancile se bat pentru emisunile de euroobligatiuni atat pentru comisionul de intermediere cat si pentru palmares, mai ales intr-o perioada in care astfel de tranzactii au scazut mult.
Dupa stabilirea listei scurte a bancilor care au depus oferte de participare urmeaza o perioada de monitorizare a pietei, cand va fi urmarita in principal evolutia CDS-urilor (credit default swap, instrumente financiare prin care cumparatorul se asigura impotriva riscului de neplata a emitentului datoriei).
Saptamana trecuta, cotatiile CDS pentru Romania au urcat la 290 de puncte de baza, dupa ce in urma cu o sapta