Un investitor francez și unul român au reușit să readucă la viață faimoasa podgorie de la Corcova. Totuși, cei doi nu vor cantitate, ci calitate. Cu toate că viile de la Corcova au fost atestate documentar de pe timpul lui Mihai Viteazu, faima strugurilor și a vinului de aici a atins apogeul pe vremea prințului Anton Bibescu. Acesta deţinea în zona Corcovei peste 1000 de hectare de teren, atât vie, cât şi teren arabil şi păduri. Podgoria prinţului Bibescu a fost administrată de un francez, Emanuel Sauget, iar vinul produs aici, era renumit în Franţa. „Vinul era încărcat în butoaie de lemn de stejar şin transportate cu carele cu boi până la Strehaia. Acolo erau încărcate în vagoane şi ajungeau în Paris. Era un vin foarte apreciat şi foarte căutat de francezi”, susţine Şerban Dâmboviceanu, asociatul român care petrece tot timpul pe podgoria de la Corcova.
A început de jos
Şerban Dâmboviceanu, născut în Bucureşti dar şcolit în Franţa, a avut norocul să-l cunoască pe Laureant Pheffer, francezul cu care acum este asociat la această podgorie. Şi cum francezul era interesat de viticultură, a căutat locurile bune din România pentru a investi în acest domeniu.
„Am căutat terenuri şi în Dobrogea şi în Muntenia. Am ajuns la Corcova, locurile acestea fiind deja cunoscute de partenerul meu din scrierile istorice. Ştia toată istoria acestei podgorii. Şi cum aici nu mai exista vie în 2005, am hotărât să investim aici. Mi-a plăcut de prima data locul şi zona. Am cumpărat mai întâi 12 hectare, iar acum am ajuns la peste 160 de hectare de teren. Nu toate sunt cu vie. Doar 50, restul este pădure şin teren arabil. Avem soiuri de struguri nobili precum Pinot Noire, Merlot, Muscat Otonel, Cabernet, Chardoneaux”, mai susţine Dâmboviceanu. Toată investiţia celor doi asociaţi, se ridică până la ora actuală la aproape 3 milioane de euro. „Împre