Fenomenele de scufundare si alunecare pe taluze ale rocilor din tavanul cavernei de la Ocnele Mari s-au intensificat in mod evident, in cursul noptii de luni spre marti, si sunt foarte active in prezent.
Coordonatorul proiectului de prabusire controlata de la Ocnele Mari, Florian Zamfirescu, sustine insa ca situatia prabusirii controlate din Campul I de Sonde evolueaza in concordanta cu prevederile Proiectului Tehnic de Executie si Programului de Operare.
Nivelul saramurii din conul de scufundare a crescut cu circa 11 metri si a ajuns la cota ±313 m. Valurile de la suprafata apei arata ca in interiorul cavernei se produc desprinderi masive de blocuri.
Suprafata bazei conului de scufundare a ajuns la circa 11.000 metri patrati, suprafata lacului, la circa 5.000 metri patrati, iar volumul disponibil de acumulare a scazut la circa 30.000 metri cubi. Volumul rocilor intrate in caverna (partea de deasupra oglinzii saramurii), care echivaleaza cu volumul de saramura evacuat, se situeaza la circa 140.000 metri cubi.
In cursul diminetii de ieri a fost pornita cea de-a doua pompa submersibila, iar saramura se evacueaza in lacul din fata barajului de pe Paraul Sarat. In acelasi timp, debuseaza saramura prin forajele E1 ± E2 si lucrarile miniere vechi, care se evacueaza in Campul IV de Sonde.
Pentru a stopa cresterea nivelului apei in lacul din Campul II de Sonde, s-a montat o conducta de sifonare care evacueaza saramura in lacul din fata barajului de pe Paraul Sarat.
Volumul de saramura stocata in lacul de la Campul II de Sonde a ajuns la circa 40.000 metri cubi, in Campul IV s-au evacuat circa 40.000 metri cubi, in Campul III de Sonde – circa 45.000 metri cubi. Diferenta (pana la 140.000 metri cubi) de 15.000 metri cubi este stocata in barajul de pe Paraul Sarat.
Defectiunea vanei digului de retentie din Campul II de Son