Absenteismul, violenţele, intimidarea alegătorilor şi fraudele ameninţă alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi, 20 august, din Afganistan, afirmă asociaţia Human Rights Watch. Ministerul afgan de Externe a cerut presei locale şi internaţionale să nu difuzeze în dimineaţa votului informaţii despre violenţe ca "să nu-i sperie pe alegători cu atacurile teroriste".
Absenteismul, violenţele, intimidarea alegătorilor şi fraudele ameninţă alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi, 20 august, din Afganistan, afirmă asociaţia Human Rights Watch.
De partea lor, observatorii europeni de la faţa locului afirmă că "neregulile în procedura de înregistrare a alegătorilor creează un potenţial de fraudă".
Preşedinţia afgană se vrea încrezătoare : "incidentele de ieri şi de sâmbătă, adică ultimele atentate soldate cu zeci de morţi şi răniţi nu-i vor îndepărta pe afgani de la urne".
Mai puţin încrezător, Ministerul afgan de Externe a cerut presei locale şi internaţionale să nu difuzeze în dimineaţa votului informaţii despre violenţe ca "să nu-i sperie pe alegători cu atacurile teroriste".
Talibanii care au ameninţat în nenumărate rânduri că vor ataca secţiile de votare le-au cerut afganilor să boicoteze un scrutin pe care-l consideră "o impostură orchestrată de americani".
Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch critică apelul autorităţilor afgane faţă de mass-media, denunţând într-un comunicat "o tentativă de cenzurare a libertăţii presei".
"Libertatea de expresie este garantată de Constituţia afgană şi afganii au dreptul să cunoască ameninţările la adresa securităţii lor şi să le evalueze ei înşişi", afirmă Rachel Reid, analist al Human Rights Watch în Afganistan.
Zeci de jurnalişti străini au sosit special în Afganistan pentru a furniza informaţii privind acest scrutin prezidenţial, al doilea din istor