Instinctul conservatorilor de a manipula dezbaterea pe tema sănătăţii şi de a tulbura apele prin activarea fricii primare a oamenilor a devenit un reflex. „Mi-e frică de Obama”, striga o femeie la o întâlnire pe tema reformei sănătăţii, ţinută la primărie. Nu am nicio opinie despre proiectul de lege. În principal, pentru că nu l-am citit. Scuzaţi-mi prezumpţia, dar sunt şanse mai mult decât excelente ca nici dumneavoastră să nu-l fi citit. Documentul PDF cunoscut drept “Actul pentru Opţiuni Sanitare Accesibile” numără 1.017 pagini de jargon legislativ. Mi-ar plăcea să-l citesc, dar mi-ar placea şi să-mi văd de viaţă, iar cele două sunt, din păcate, incompatibile.
Aşa că ar fi chiar util să auzim o explicaţie a acestui proiect din partea acelora care, se presupune, l-au citit, urmată de interpelări viguroase. În loc de asta, în oraş a sosit circul.
Mă refer, desigur, la haosul care a izbucnit la întâlnirile organizate la primării, unde deputaţii democraţi încearcă să promoveze proiectul. “The New York Times” scrie despre ţipete, lupte cu pumnii, ameninţări, răniţi şi arestări. Congresmanul Georgian David Scott spune că a primit ameninţări cu moartea şi o vizită a vandalilor, care au pictat o svastikă în faţa biroului său.
Dacă vă întrebaţi ce legătură au naziştii cu acest lucru, nu sunteţi singurii. E un protest incoerent. Şi unde e incoerenţă, natural, apare şi Sarah Palin. Fosta guvernatoare de Alaska a intrat în dispută pe Facebook, susţinând că democraţii propun un sistem “de-a dreptul primejdios” în care soarta bătrânilor va fi decisă de “tribunalele morţii”.
Spunea că se referă la secţiunea 1.233 a proiectului, aşa că am citit-o. Permite medicului să discute cu pacientul în privinţa necesităţii unui testament şi a instrucţiunilor pentru îngrijirea mai departe. De exemplu, să decidă dinainte dacă persoana