Piata bunurilor electrice din Romania a fost de 664 milioane euro in prima jumatate a acestui an, mai putin cu 40,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit studiuluil GFK Temax realizat de compania de cercetare GFK Romania.
Vanzarile din primul semestru al acestui an sunt apropiate de incasarile de aproximativ 620 milioane euro din lunile iulie-septembrie ale anului trecut.
Totodata, in trimestrul al doilea din 2009, vanzarile au fost de 308 milioane euro, in scadere cu 46,8% fata de cele 578 milioane euro inregistrate in lunile aprilie-iunie din 2008.
Cele mai importante scaderi au fost inregistrate de sectorul IT si cel al echipamentelor de birou care, in prima jumatate a anului, au scazut cu 47,2% si respectiv 51,4% fata de perioada similara a anului trecut.
Pe de alta parte, cele mai mici scaderi au fost in domeniul electrocasnicelor mici si in cel al telecomunicatiilor, care a scazut cu 22,1%, si respectiv 25,8% in perioada ianurie-iunie.
Scaderi importante au fost si pe segmentul electrocasnicelor mari, care a scazut cu aproximativ 37,1%. Cel al electronicelor de larg consum a inregistrat vanzari mai mici cu 42,6%, iar sectorul foto cu 43,2%.
Printre motivele care au dus la aceste valori se numara scaderea puterii de cumparare a oamenilor si deprecierea leului. „Un alt motiv pentru cererea slaba ar putea fi numarul mare de romani a caror mentalitate cu privire la economisirea banilor se bazeaza pe convingerea ca aparatura trebuie folosita pana cand se uzeaza, fara a fi inlocuita cu alta care foloseste o tehnologie mai buna sau care are caracteristici tehnice inovative“, declara Ciprian Hatneanu, retail & technology director GFK Romania.
In primul semestru al acestui an, domeniul IT a inregistrat vanzari de aproximativ 216 milioane euro, dintre care 87 de milioane euro in perioada aprilie-iunie. S