Ascensiunea şi declinul „regelui anvelopelor” au stat sub semnul scandalurilor publice, anchetelor penale, litigiilor, tranzacţiilor suspecte şi legăturilor cu politicieni influenţi. Sursa: Codrin Prisecaru
Ajuns acum în situaţia de a cere singur falimentul Tofan Grup Internaţional, unul dintre primele grupuri industriale din România, Gelu Tofan are în spate un trecut con troversat. Asupra afacerilor omului care a dat şi numele holdingului au planat, de-a lungul timpului, suspiciuni de natură penală.
În 1993, afaceristul a înfiinţat Tofan Grup SA după ce, în urmă cu doar trei ani, lucrase la întreprinderea Danubiana ca şef de depozit materiale refolosibile. După doi ani în care a făcut afaceri cu firma unde fusese salariat, Gelu Tofan cumpără, în 1995, de la FPS (actualul AVAS) pachetul majoritar de la Danubiana.
Combinaţiile “Tofan - Danubiana” au fost posibile şi pe filiera soţilor Athanasie şi Maria Coiculescu. Primul era cenzor la Tofan, iar soţia acestuia era şefă la Serviciul de desfacere din cadrul Danubiana.
Banii cu care Gelu Tofan a devenit acţionar majoritar la Danubiana provin dintr-un credit de aproximativ 20 de milioane de euro, contractat de la Banca Columna. Intrată în faliment, banca are un trecut dubios după ce „a girat” foarte multe credite preferenţiale pentru privatizările scandaloase din anii ’90.
Înalţi ofiţeri trimişi în judecată
În anul 2000, Tofan Steel, una dintre firmele grupului Tofan, a participat la o licitaţie suspectă organizată de Statul Major al Forţelor Terestre (SMFT) şi anchetată ulterior de procurorii anticorupţie. În decembrie 2007, DNA i-a trimis în judecată pe generalii în rezervă Eugen Bădălan (actual deputat PDL) şi Mihail Popescu, foşti comandanţi ai Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT) pentru un prejudiciu de 1.260.517 euro.
C