Prima zi de dezbatere cu tema “Reforma structurală a societăţii româneşti. Modernizarea României prin educaţie”, de ieri, s-a lăsat cu reproşuri cu substrat politic, cu toate că la mijloc ar trebui să fie exclusiv interesul elevilor, al studenţilor şi al profesorilor. Sursa: Agerpres
1 /.
Susţinerea fermă de către preşedintele Traian Băsescu a legilor comisiei prezidenţiale conduse de Mircea Miclea înclină clar balanţa spre propunerile acestuia din urmă.
În plus, sunt voci care susţin că, în ciuda „piedicilor” puse de PSD, care nu doreşte ca guvernul să-şi asume răspunderea pe legile educaţiei fără o dezbatere prealabilă, Pachetul „Miclea” va avea „câştig de cauză”. „Piedicile” PSD ar putea fi un pretext pentru îndepărtarea Ecaterinei Andronescu.
„Sunt dezamăgit de cei care au elaborat, în trei săptămâni, un pachet de lege despre care spun că e perfectibil, fără ca măcar să-i fi chemat la consultări pe membrii comisiei”, a declarat, din start, şeful statului. Preşedintele a dat de înţeles că „peticeala” făcută de sindi ca lişti şi minister a fost în zadar. „Pachetul de soluţii conceput după raportul comisiei pentru analiza şi elaborarea politicilor din educaţiei, în 2007, reprezintă nucleul reformării sistemului de învăţământ. Ştiu că unii ar vrea să rămânem la stadiul diagnosticului, fără a aplica soluţii concrete”, a mai spus Băsescu.
Pactul, doar pe hârtie
Ecaterina Andronescu s-a aflat iar în postura de a se apăra de atacurile preşedintelui. „Ideea că am pe ticit o legislaţie o resping. Ideea că e o lege suprareglementată, de asemenea, o resping, pornind de la faptul că, atunci când lăsăm prea multe lucruri la îndemâna regulamentelor şi metodologiei, acestea determină prea multe schimbări în sistem şi pierd din stabilitate”, a contracarat ministrul. Andronescu a luat poziţie şi în ceea ce prive