Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a semnat ieri decretul de convocare pe 28 august a noului Parlament, ales la sfarsitul lunii trecute. In prima sesiune parlamentara este asteptata alegerea organelor de conducere ale legislativului, ca apoi sa fie ales presedintele tarii.
Alegerea presedintelui tarii este esentiala pentru iesirea Republicii Moldova din blocajul institutional in care se afla de aproape cinci luni de zile. Victoria Partidului Comunist la alegerile legislative a fost contestata in strada, iar un nou scrutin a fost convocat in iulie dupa ce Parlamentul a esuat de doua ori consecutiv sa aleaga un nou sef de stat.
Potrivit legii, noul Parlament, ales la 29 iulie, trebuie sa se reuneasca in maxim 30 de zile de la alegerile legislative.
Prima sedinta a Parlamentului va fi condusa de deputatul Partidului Comunistilor din Republica Moldova Ivan Calin, care este cel mai in varsta dintre deputati (74 de ani). Tot in prima se-dinta, Parlamentul va valida rezultatele alegerilor.
Alegerile din iulie au fost castigate de Partidul Comunist, care a obtinut 48 de mandate de deputat din cele 101, dar partidele din opozitie - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra - au obtinut 53 de mandate in total. Totalitatea acestor mandate le permite celor patru formatiuni necomuniste sa aleaga presedintele Parlamentului si premierul, dar nu si pe presedintele tarii. Ei ar mai avea nevoie de opt voturi de la comunisti pana la 61.
Alegerea presedintelui este importanta (numele lui Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, a fost vehiculat de presa), avand in vedere ca el este cel care, potrivit Constitutiei, numeste premierul. Nicio formatiune nu a anuntat inca vreun nume pentru functiile de conducere.
Cele patru partide non-comuniste au incheiat un acor