La această concluzie au ajuns organizatorii „Festivalului Superstiţiilor”, ce se va desfăşura azi la Bran. Tineri din cinci ţări europene au lucrat la atelierele festivalului, explicând modul în care a luat naştere superstiţiile din ţara lor. Culmea este că toate aceste credinţe populare se regăsesc deja în folclorul autohton, ba chiar românii au mult mai multe. Pentru a testa dacă superstiţiile încă mai „funcţionează” în mintea oamenilor, ei au făcut câteva experimente cu camera ascunsă, pe spatele brănenilor
V-aţi bucurat când aţi călcat în „urme” de căţel pentru că bunica spunea că aduce noroc? Nu e tipic românesc: francezii fac la fel, ba chiar italienii se bucură şi mai tare. Ştim acest fapt pentru că un grup de 32 de tineri din cinci ţări – Franţa, Italia, Spania, Bulgaria şi România, şi-au aplecat zilele acestea, la Bran, urechile asupra superstiţiilor. Aceste credinţe populare străvechi încă mai afectează viaţa oamenilor - fie ei simpli, fie educaţi, fie români sau francezi.
Adunaţi să organizeze „Festivalul Superstiţiilor” la Bran, tinerii au discutat despre superstiţiile din ţara lor. Deşi diferenţa de cultură, dezvoltare economică şi nivel de trai este foarte mare, participanţii şi-au dat seama că au multe superstiţii... în comun.
Superstiţii internaţionale
„La noi în ţară dacă te mănâncă mâna stângă se spune că trebuie să primeşti bani, iar dacă te mănâncă cea dreapta trebuie să dai bani”, a spus „reprezentanta” Bulgariei. „În Franţa se spune că atunci când calci în excremente o să ai noroc. Cred că această superstiţie vine de la faptul că foarte mulţi francezi au animale de companie care îşi fac nevoile în stradă. Totuşi, în viitorul apropiat nu o să mai poarte noroc, pentru că vom lua amenzi dacă nu strângem după câini”, a declarat unul din francezii din grup.
„Există o superstiţie care spune că atunci când