Uniunea Europeană alocă anual fonduri substanţiale pentru susţinerea asociaţiilor de producători. Agricultorii români nu au acces la finanţare, din cauza procedurilor birocratice privind înfiinţarea grupurilor şi organizaţiilor de profil. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
De la aderarea României la Uniunea Europeană, doar cinci grupuri de producători şi o singură organizaţie din sectorul legume şi fructe au fost recunoscute la nivel european, se arată într-un comunicat remis de Federaţia Agrostar.
“Politica incoerentă a autorităţilor şi proasta pregătire a persoanelor din teritoriu, legislaţia mereu în schimbare, procedurile greoaie de recunoaştere au dus la neîncrederea oamenilor în formele asociative, un eşec aproape total al strategiei în sectorul de legume şi fructe”, se arată în documentul citat.
Trei instituţii verifică aceleaşi acte
Pentru ca o formă asociativă a agricultorilor să fie recunoscută, ea trebuie să primească avizul Direcţiei agricole de dezvoltare rurală şi a Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, care au ca sarcini verificarea unei serii de documente. În acelaşi timp, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură verifică atât prin centrele judeţene cât şi prin sediul central aceleaşi acte, potrivit Agrostar.
Federaţia critică faptul că, la elaborarea manualului de proceduri au fost consultaţi experţi externi, care “nu au fost niciodată în teritoriu şi care nu au stat de vorbă niciodată cu fermierii din grupurile de producători”.
Pentru a primi sprijin, asociaţiile de producători trebuie să realizeze cel puţin 80% din valoarea producţiei comercializate. Regulamentele europene sunt mai permisive, condiţionând acordarea subvenţiilor de comercializarea a minimum 65% din valoarea declarată.
De asemenea, grupurile de producători trebuie susţinut