De la începutul anului şi până acum, pe şantierele Capitalei 10 muncitori şi-au pierdut viaţa. Patronii sau şefii de şantier au scăpat doar cu amenzi. Codul Penal prevede însă pedeapsă între 4 şi 14 ani de închisoare pentru responsabili dacă într-un accident de muncă îşi pierd viaţa două sau mai multe persoane.
Pe şantierele Capitalei au murit, de la începutul anului 2009, 10 persoane. Alte câteva sute de muncitori au fost răniţi la locul de muncă, iar 39 dintre ei au avut nevoie de spitalizare şi au rămas cu incapacitate de muncă pentru o perioadă determinată de timp sau cu probleme de sănătate pe viaţă.
Mai citeşte şi:
Al şaselea mort pe şantiere
Alpinist mort după ce i s-a rupt coarda
Anul trecut au murit 331 de muncitori şi alţi 4.261 au fost răniţi, dar, până acum, niciun şef de lucrări sau de şantier nu a fost pedepsit.
Amenzile, prea mici pentru firmele de construcţie
Companiile, care ar trebui să-şi protejeze angajaţii scapă de obicei doar cu amenzi. „De la începutul anului s-au dat 30 de sancţiuni pentru neregulile găsite pe şantierele din Bucureşti. Valoarea amenzilor se ridică la aproape 300.000 de lei“, a spus directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, Constantin Bujor.
Sumele sunt însă prea mici pentru a-i speria pe şefii companiilor care rulează contracte în valoare de mii de euro.
„De obicei angajatorul este amendat. Normal ar fi să fie sancţionat în primul rând şeful de şantier, cel care se ocupă direct de lucrări, nu o persoană care stă într-un birou şi habar nu are ce se întâmplă cu muncitorii“, a mai spus Constantin Bujor.
Codul Penal - peste 10 ani de închisoare pentru şeful de şantier de la Băneasa
Cel mai grav accident de muncă de pe şantierele Capitalei a avut loc în luna mai, pe