Iubeşte cactuşii de mai bine de 30 de ani şi îi colecţionează. În serele sale iubitorii de cactuşi pot vedea specii dintre cele mai frumoase şi ciudate. Profil
Născut
20 iulie 1959, în Ocna Mureş
Studii
Facultatea de Horticultură Bucureşti
Profesie
Inginer horticol
Familie
Căsătorit, un fiu care nu-i împărtăşeşte pasiunea
Colecţionar de cactuşi în primul rând, inginer horticol în al doilea rând, Marius Dumbrăian face totul cu multă pasiune. Viaţa sa se împarte între meserie şi hobby. Este membru al unei asociaţii care se ocupă chiar de cresterea cactusilor, Deutsche Kakteen Gesellschaft din Germania, şi ori de câte ori are ocazia participă la întrunirile dintre colecţionarii de cactuşi din România sau din străinătate pentru a afla mai multe despre aceste plante care s-au adaptat celor mai ciudate medii de viaţă.
Odată intrat la Liceul de Arte Plastice din Cluj, Marius Dumbrăian a vizitat Grădina Botanică din oraş şi a rămas impresionat de speciile de cactuşi expuse. A început să colecţioneze cactuşi de forme diverse si a ajuns cu uşurinţă la aproximativ 200 de asemenea plante.
Pasiunea, ca mod de viata
La Brăila a ajuns datorită soţiei care este brăileancă şi pentru că după terminarea Facultăţii de Horticultură din Bucureşti aici a fost repartizat. Şi cum pasiunea este mai presus de orice, bărbatul a făcut tot posibilul pentru a-şi aduce şi cactuşii la ferma la care lucra. Acolo au rămas o perioadă după care au ajuns în serele construite în curtea casei sale.
“La început nu ştiam mai nimic despre cactuşi. Documentarea s-a dovedit extrem de grea, anevoioasă, deoarece nu ştiam nimic despre solul şi modul de creştere a cactuşilor proveniţi din alte ţări. Ştiam doar ţara de provenienţă, iar despre ei mai nim