Dezinteresul guvernanţilor pune capac unui proiect care ar fi putut transforma România în “Ţara vinului”. Angajaţii Ministerului Turismului habar n-au dacă se mai ocupă cineva de acest proiect. Sursa: AFP Photo
În aşteptarea unor reacţii pozitive de la nivel central, producătorii au început să investească în amenajarea unor centre de degustare şi pentru a construi infrastructura de cazare necesară dezvoltării turismului viniviticol.
Proiectul “Drumul vinului” a fost lansat de fostul ministru al Turismul Dan Matei Agathon. Un fost salariat al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului ne-a povestit că atunci când s-a angajat, prin 2004, se împiedica la tot pasul de cutii mari din carton, în care zăceau pliante cu informaţii despre Drumul Vinului. Ministerul a dispărut, fiind divizat, miniştrii s-au tot perindat pe la conducerea lui, însă proiectul a rămas în acelaşi stadiu.
Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) a încercat să reînvie proiectul, cerând în luna martie a acestui an o întrevedere cu noul ministru al Turismului, Elena Udrea. Fără rezultat, însă, căci nici până astăzi PNVV nu a primit un răspuns la solicitarea trimisă.
“Subiectul este în curtea Ministerului Turismului, care şi l-a arogat ca pe o prioritate. Au spus că vor dezvolta “Drumul Vinului”, dar nu au făcut nimic. Noi am trimis o solicitare în luna martie 2009 pentru a ne întâlni cu doamna ministru pentru a discuta acest subiect, în condiţiile în care vinul este purtător al imaginii României în lume. Nu am primit niciun răspuns până acum”, a declarat pentru evz.ro Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV.
Lipsă de informaţii
La Ministerul Turismului, angajaţii nu au habar nici măcar cine se ocupă de turismul viniviticol. Una dintre salariatele Direcţiei Dezvoltare Turistică a spus mai întâi că trebuie