Dobanzile in lei pe piata interbancara au revenit ieri peste pragul de 9% pe an, dupa ce coborasera sub 8,5% pe an in prima jumatate a lunii, in conditiile in care Banca Nationala nu a mai oferit bancherilor credite de refinantare ieftine.
Din aprilie, BNR a oferit periodic credite de refinantare bancilor prin operatiuni repo, la o dobanda egala cu rata de politica monetara, pentru a se asigura ca nu mai apar situatii de penurie de lichiditati pe piata, care sa puna presiune pe cresterea dobanzilor.
De la inceputul lunii august, BNR nu a mai organizat insa astfel de licitatii pentru oferirea de lichiditati, dupa ce in iulie injectase in piata peste 16 miliarde de lei (3,8 miliarde de euro). Creditele de refinantare oferite bancilor au maturitati de 30 de zile. Astfel, trei dintre operatiunile derulate in iulie au ajuns deja la maturitate, iar BNR mai are in derulare credite acordate bancilor de numai 5,5 miliarde de lei, care vor ajunge la scadenta pe 28 august.
Banca centrala nici nu a mai executat noua rata a dobanzii de politica monetara stabilita pe 4 august, de 8,5% pe an, in cadrul operatiunilor repo.
"BNR nu a mai organizat operatiuni repo de la inceputul lunii august, in conditiile in care sumele importante imprumutate de Ministerul Finantelor s-au intors in piata pe masura ce au fost realizate cheltuieli publice, imbunatatind astfel conditiile de lichiditate", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank. Ea noteaza ca BNR ar putea sa organizeze o operatiune repo spre sfarsitul saptamanii, cand se incheie perioada curenta de constituire a rezervelor minime obligatorii, in cazul in care vor fi semnale ca unele banci nu au lichiditati suficiente. Presiunea pe lichiditati a fost sporita ieri de iesirea din piata a 1,3 miliarde de lei, in urma decontarii operatiunilor prin care Ministerul Finantelor a imprumutat la in