Deşi viaţa lor din ultimele decenii a depins de sosirea vizitatorilor străini, locuitorii din Insula Paştelui (sudul Pacificului) s-au săturat de turişti şi imigranţi, astfel că protestele lor violente au „tăiat”, vreme de două zile, legăturile aeriene cu restul lumii. Pista aeroportului Mataveri, singurul care face legătură cu Chile, statul de care aparţine insula, a fost ocupată de 20 de localnici, pentru a atrage atenţia autorităţilor că s-au săturat de străini.
„Blocada” a fost ridicată, dar numai după promisiunea ministrului de Interne de la Santiago de Chile, Patricio Rosende, că va sosi pe insulă pentru a asculta plângerile locuitorilor. Or, doleanţele lor ar putea avea un efect dezastruos asupra industriei turismului şi a companiei aeriene chiliene LAN, prin intermediul căreia sosesc străinii. Cei 3.500 km distanţă de coaste fac imposibil transportul regulat cu vaporul, un „lux” rezervat celor mai bogaţi turişti. Cei circa 5.000 de locuitori (majoritatea de origine polineziană) cer limitarea duratei unui sejur turistic şi o interdicţie ca chilienii sau alţi străini să se poată stabili definitiv pe insulă. Băştinaşii sunt exasperaţi de numărul mare de străini care vin pe insulă – peste 50.000 în fiecare an.
Din pricina vizitatorilor, este pus în pericol ecosistemul fragil (specific insulelor vulcanice) şi patrimoniul cultural (giganticele statui de piatră), pretind protestatarii. Resursele de apă sunt suprasolicitate, resursele de energie sunt foare puţine, iar gestionarea deşeurilor a devenit un coşmar.
Spaima de străini a crescut în Insula Paştelui odată cu anunţarea unei eclipse totale de soare, pentru 11 iulie 2011. Insula lor este locul ideal de unde fenomenul astronomic va putea fi văzut, astfel că toate cele 1.500 locuri de cazare au fost rezervate deja, unele încă de acum şase ani. (Bogdan Munteanu)
Deşi viaţa lor din ultimele