Dezvoltatorii complexurilor rezidenţiale din ţară pun la dispoziţia cumpărătorilor zeci de modalităţi de achiziţionare a unei locuinţe. Faţă de acum aproximativ trei ani, când preţurile caselor erau ridicate şi totuşi vânzările erau mari, anul acesta dezvoltatorii imobiliari au înlesnit posibilităţile de cumpărare.
Dacă în anul 2007 s-a înregistrat boom-ului imobiliar în România şi se cumpăra oricât, oricând, orice, iar dezvoltatorii imobiliari „făceau legea“ pe piaţă, acum lucrurile stau exact invers.
Apartamentele vechi sunt cele care s-au ieftinit cel mai mult, dar şi la cele noi dezvoltatorii au redus preţurile sau fac diverse discounturi cum ar fi locul de parcare gratuit, precum şi oferirea mai multor variante de cumpărare, ca să atragă cât mai mulţi clienţi. Cu toate acestea, cumpăratorii sunt destul de reţinuti, timpul în care se vinde o locuinţă s-a mărit, în anii trecuţi locuinţele se vindeau imediati chiar şi în faza de construcţie.
„Vorbeam, în urmă cu doi ani, cu dezvoltatori care îşi frecau mâinile de satisfacţie întrucât vindeau chiar şi 10-15 apartamente unei singure persoane, în câteva minute, prin telefon. Investitorul respectiv, adesea, nici nu era din România, nu cunoştea locul, proiectul imobiliar, el ştia doar că trebuie să cumpere. Acum, cumpărătorii sunt mult mai atenţi“, a explicat Elena Leonte, consultant la foto-imobiliare.ro.
Modalităţi de cumpărare
În prezent, pe fondul crizei financiare, cumpărătorii sunt cei care fac legea, iar dezvoltatorii trebuie să-i recâştige prin oferte atractive şi diversificate. „Dacă o garsonieră, chiar într-un bloc vechi din Drumul Taberei, din Capitală, avea şanse în 2007 să fie vândută la aproape 80.000 de euro, în prezent dezvoltatorii au mari dificultăţi în a vinde o garsonieră nouă la 60.000 de euro“, a mai spus Leonte.
Cu toate acestea, mai mulţi dezvoltatori imobiliar