Prima carte de benzi desenate pentru puşcăriaşii din România a fost realizată într-un tiraj de 3.000 de bucăţi şi distribuită în aproape toate penitenciarele din ţară. Cartea face parte dintr-un proiect educaţional, de informare a celor care se află după gratii.
Colorată, cu foile lucioase, revista de BD numită sugestiv "După gratii" se desfăşoară pe 44 de pagini şi prezintă, de altfel, aspecte reale din viaţa unor deţinuţi. O poveste coerentă, inspirată din cazuri reale, în care se pot regăsi mulţi dintre cei închişi în puşcării pentru nelegiuirile comise.
"După gratii" (o idee a lui Valentin Simionov - absolvent de asistenţă socială şi directorul executiv al organizaţiei Romanian Harm Reduction Network, pe ilustraţia graficianului Mihai Ionuţ Grăjdeanu) face parte din proiectul "Iniţiativa 38", ce include cele 38 de unităţi din sistemul penitenciar (adulţi, tineri şi minori, femei). Este vorba despre o campanie de informare în penitenciare asupra riscurilor îmbolnăvirii cu HIV.
Cartea a fost realizată pe baza discuţiilor pe care realizatorii ei le-au avut cu deţinuţii din mai multe penitenciare din România, primele descinderi făcându-se în Rahova şi la Jilava, după care şi în restul ţării. "Mai întâi, pentru acest proiect, gândit ca o campanie de informare, am folosit nişte instrumente de comunicare, acestea fiind pliantele, şi un videoclip care să promoveze testarea voluntară HIV.
Apoi a apărut şi banda desenată ca alternativă între text şi imagine, astfel încât să fie înţeleasă de cât mai mulţi oameni, şi spun asta pentru că în penitenciare sunt peste 2.000 de analfabeţi, iar lor le trebuia cea mai simplă formă de informare pentru a prinde mesajul. Şi am folosit o poveste tipică: aceea a unui om care ajunge în închisoare pentru o infracţiune standard: tâlhăria (foarte mulţi sunt închişi pentru tâlhărie). Iar pe