Generalul de brigadă în rezervă Aurel Rogojan rememorează pentru Jurnalul Naţional cum s-a văzut anul 1989 de la vârful Securităţii. Au fost spioni prinşi în flagrant, exista pericolul de dezmembrare a României, iar nemulţumirile populare erau în prag de explozie.
În timp ce dictatorul Ceauşescu ţinea cu dinţii de putere, reţelele KGB erau activate pentru schimbarea lui pe orice cale. Pentru aceasta, România a fost invadată de "turişti speciali" trimişi dinspre Moscova, Budapesta şi Belgrad. Citiţi în Scînteia dezvăluirile omului din umbra şefului Securităţii, într-un serial de zece episoade!
Generalul de brigadă (r) Aurel Rogojan îndeplinea în anul 1989 funcţia de împuternicit la comanda Serviciului Independent Secretariat-Juridic al Departamentului Securităţii Statului, în care calitate avea şi atribuţii de secretar al Consiliului de Conducere al Departamentului Securităţii Statului. Până atunci, între anii 1977-1985, a fost şeful de cabinet al generalului-colonel Iulian Vlad, cel care conducea din octombrie 1987 Securitatea Română.
Din această poziţie a fost martor la operaţiunile specifice frontului din umbră şi a trăit anul 1989 cu intensitatea celui care a avut acces la secrete teribile şi astfel amintirile sale sunt extrem de valoroase pentru cercetători şi istorici. Începând cu acest număr puteţi citi în suplimentul Scînteia cum au fost receptate momentele-cheie ale acelui an din centrul de comandă al Securităţii.
VÂRFUL DE LANCE
Ofiţerul detaliază care erau presiunile internaţionale asupra României şi care ar fi putut conduce la o reconfigurare a graniţelor ţării noastre. În acest sens, potrivit lui Aurel Rogojan, Ungaria a fost vârf de lance al acţiunilor rezultate din înţelegeri şi planificări sovieto-americane, franco-germane, anglo-olandeze şi italiano-austrice. Generalul de brigadă în rezervă exp