Anghinarea, bitterul suedez şi pătrunjelul distrug microbii nocivi din sistemul digestiv. Cele mai frecvente toxiinfecţii alimentare sunt cauzate de consumul de produse alimentare alterate.Însă ele pot apărea şi din cauza fructelor şi legumelor nespălate. Alimentele pot fi contaminate atât în procesul de preparare, cât şi în contactul cu substanţele toxice din mediul înconjurător. Poate fi vorba de un loc neigienic unde sunt expuse produsele alimentare (pieţe ambulante unde se vând ocazional lactate, ouă, preparate din carne) sau de apa cu care au fost stropite verdeţurile, legumele şi fructele şi care ar putea proveni dintr-o sursă contaminată.
Toxiinfecţiile alimentare se răspândesc foarte repede de la sursa infectată la mai multe persoane dintr-o colectivitate. De aceea, specialiştii recomandă să acordăm o atenţie maximă banalului gest de a ne spăla pe mâini.
Anghinarea, un bun detoxifiant
Principiile active ale anghinarei combat voma şi diareea, specifice toxiinfecţiilor. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte. Zilnic se consumă câte două căni de infuzie, după micul dejun şi după cină. Efectele ceaiului apar după primele două-trei zile de tratament, dar terapia trebuie urmată o săptămână.
Bitterul suedez are efecte antiinflamatoare
Bitterul suedez, un mixt de principii terapeutice, care se prepară, de obicei, din 18 sau 32 de plante, este foarte eficient în numeroase afecţiuni digestive. În toxiinfecţii, bitterul combate greaţa, vărsăturile şi reglează tranzitul intestinal. Se administrează câte trei linguriţe pe zi, diluate într-o cană cu ceai de afine, plantă recunoscută pentru efectele sale antidiareice, antihemoragice şi dezinfectante. Tratamentul trebuie urmat 60 de zile.
Oţetul de mere, tonic general
Oţetul de mer