Astăzi, profesorii care nu au gradul I, susţin examenul de definitivat. Examenul se dă în sălile Rectoratului Piteşti şi a început la ora 10.00.
„În vederea susţinerii acestui examen, s-au înscris 325 de persoane. Acest examen conţine 3 probe: proba scrisă de pedagogie şi elemente de psihologie ce are loc astăzi şi proba scrisă şi orală de specialitate şi metodică, ce au loc în următoarele zile. Deocamdată, examenul nu conţine şi probe practice, deşi s-a început să se discute în Uniunea Europeană introducerea lor. Nota minimă de trecere pentru fiecare probă este 6 şi promovarea examenului face demonstraţia că profesorul prezintă garanţii de a rămâne în învăţământ. Dacă profesorul nu promovează acest examen în decurs de 7 ani de când a terminat facultatea, îşi va pierde dreptul de a mai profesa.”, declară profesorul universitar doctor, Liliana Ezechil, directoarea Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD).
Emoţii
Ca tuturor celor care aşteaptă intrarea la un examen şi profesorilor li se puteau citi emoţiile pe faţă. Deşi unii dintre ei nu sunt constrânşi să promoveze probele în acest an, toţi îşi făceau probleme. „Mi-e frică un pic, trebuie să recunosc. M-am pregătit dar totuşi am emoţii. Sunt în al doilea an de învăţământ, deci nu sunt obligat să promovez acest examen. Însă, cu cât mai repede cu atât mai bine.”, spune Gabriel Enăchescu, 25 ani, profesor de sport.
Bonificaţie insesizabilă
Promovarea acestui examen aduce şi unele bonificaţii la salriu. Ce e drept, nu prea sesizabile.” Într-adevăr, dacă iau acest examen, profesorilor li se măreşte salariul. Suma ce li se adaugă salariului iniţial este 20-30 lei, o sumă modestă.”, afirmă Mihai Zaharia, inspector general adjunct, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.