Are 32 de ani, a terminat două facultăţi şi a preluat fostul CAP din satul Cinciş, unde a deschis cel mai modern centru individual de prelucrare a laptelui din judeţ.
PROFIL
Născut. 02.10.1977
Profesie. Fermier
Educaţie. Facultatea de Comerţ şi Turism Deva, Facultatea de Teologie Oradea
Familie. Căsătorit, are doi copii
De la simplu absolvent de şcoală sanitară ajuns direct din banca liceului în şomaj, Ioan Chitic a devenit unul dintre cei mai prosperi oameni din Cinciş: a preluat fostul CAP din sat, în baza legii care oferea în folosinţă gratuită tinerilor care s-ar fi stabilit la ţară clădirile şi terenurile, iar în mai puţin de cinci ani a amenajat aici un centru de prelucrare a laptelui, dar şi-a ridicat şi casă de locuit. Are 130 de oi, şase vaci, trei cai de călărie şi subliniază că poţi să-i zici oricum, numai cioban nu.
Totul e posibil
Hunedoreanul este exemplul tipic de tânăr de succes, care a avut suficientă ambiţie pentru a le demonstra tuturor că nimic nu este imposibil. „Toată viaţa am avut animale, aşa că, după ce am stat un an în şomaj, m-am căsătorit şi am depus proiectul pentru instalarea la fermă, cu ajutorul lui Aurel Rizescu. El se ocupa de reconversia persoanelor din fostele zone miniere şi tot el mi-a scris un proiect fără cusur”, a povestit Ioan Chitic.
„Am fost în viitor”
După ce a obţinut clădirea, tânărul a beneficiat de o bursă de specializare în Germania. A arat, a discuit şi a recoltat cereale la fel ca un agricultor cu state vechi, dar ce e mai important, acolo i-a venit ideea „brânzăriei”, cum îi place s-o numească. „Occidentul are tot ce noi nu avem: tehnologie, genetică, organizare perfectă. Bursa asta pe mine m-a trimis în viitor şi acolo am gândit centrul de prelucrare, la standarde pe care legislaţia românească nu le cerea, la vreme