Astra Vagoane Calatori Arad, detinuta de omul de afaceri Valer Blidar, a anuntat ca a renuntat la parteneriatul cu constructorul german de material rulant Siemens, parteneriat in urma caruia urma sa demareze productia unui nou model de tramvaie. Contractul cu Siemens urma sa fie semnat sambata la Arad in prezenta presedintelului Traian Basescu
Potrivit specialistilor in domeniu un astfel de parteneriat este fezabil atunci cand productia depaseste 40 de unitati, iar Astra a renuntat la un contract ce putea aduce mai mult de 100 de milioane de euro, tinand cont de pretul mediu de 2,5-3 milioane de euro pentru un tramvai.
"Cei de la Siemens s-au dovedit foarte rigizi, ei au vrut totul, iar noi sa fim cu munca. Zilele trecute chiar am batut palma insa luni, cand am citit contractul pentru a fi pregatit pana sambata, am gasit cu totul altceva si am renuntat", a declarat Valer Blidar. Denumit si baronul vagoanelor, Blidar a surprins lumea afacerilor in acest an pentru ca a primit aprobarea BNR pentru deschiderea unei banci.
Siemens nu a comentat referitor la esecul proiectului cu Blidar. Astra Vagoane Arad, cu afaceri estimate la 60 mil. euro, a anuntat ca urmeaza sa prezinte in 2010 un proiect propriu de tramvai insa specialistii arata ca este dificil pentru o companie sa ajunga rapid la standardele de calitate ale producatorilor internationali fara a detine know-how. Astra a avut anterior un parteneriat cu Alstom pentru productia de vagoane de tren pentru calatori, iar apoi a negociat atat cu Siemens, cat si cu Bombardier pentru productia de tramvaie.
Astra Vagoane Calatori Arad, detinuta de omul de afaceri Valer Blidar, a anuntat ca a renuntat la parteneriatul cu constructorul german de material rulant Siemens, parteneriat in urma caruia urma sa demareze productia unui nou model de tramvaie. Contractul cu Siemens urma sa fie semnat sambata la Ar