Familiile marinarilor răpiţi acum patru luni în Golful Aden, Oceanul Indian, susţin că au fost nevoite să ţină legătura, în toată această perioadă, doar cu autorităţile italiene. Elia, soţia lui Ştefan Borcan, un marinar bucureştean, spune că a primit doar două telefoane de la reprezentanţii Ministerului de Externe.
După ce şi-a luat rămas-bun de la colegii săi constănţeni, pe aeroportul „Henri Coandă”, la sfârşitul săptămânii trecute, Ştefan Borcan s-a întors în apartamentul său din Piaţa Iancului.
„Îmi era foarte dor de tot ce reprezintă acasă, cu tot, cu bune şi rele. Acolo mi-am dat seama cât înseamnă lucrurile astea pentru mine”, spune bărbatul.
Două telefoane în patru luni
În toată perioada cât a fost sechestrat, bucureşteanul spune că nu a fost deloc sprijinit de statul român. „Autorităţile de acasă au fost în permanenţă informate doar de către Farnesina, celulă de criză statală din Italia, care era mereu la zi cu starea noastră şi cu tot ce se întâmplă pe vas. Datoria lor era doar să anunţe familiile noastre şi nici măcar asta nu au făcut”, a declarat Ştefan Borcan.
Elia, soţia bucureşteanului, spune că în această perioadă de patru luni, cât bărbatul ei se afla sechestrat la mii de kilometri distanţă, nu a primit decât două telefoane din partea reprezentanţilor ministerului de externe român.
„După o perioadă am început să sun eu la ei. Oricum, de fiecare dată când îi sunam, nu îmi dădeau detalii concrete”, se plânge femeia.
„Pentru noi, statul român nu a existat”
Din această cauză, ea a început să sune direct la autorităţile italiene, care i-au oferit informaţii clare despre Ştefan Borcan. „În toată această perioadă nu am simţit că soţul meu ar fi cetăţean român. În Constituţie scrie clar că cetăţenii români se bucură în străinătate de protecţia statului român.
Pentru noi, statul român nu a existat”, a decl