Problema cerşetoriei din gara din Arad stăruie de multă vreme. Peisajul oferit la coborârea sau urcarea în tren e dezolant. Intrată într-un program de modernizare în urmă cu câţiva ani, zona gării e una din porţile importante către oraş, de aceea arădenii şi-au manifestat permanent nemulţumirile. „Dacă primul lucru pe care îl vezi când pui piciorul în Arad sunt cerşetorii, atunci e trist”, a opinat Alin Verde, un arădean.
Mai numeroşi decât angajaţii CFR
„Sunt mai mulţi decât feroviarii. Dacă şi-ar face un sindicat, ne-ar depăşi numeric”, a spus Florin Matei, lider de sindicat al CFR Marfă Arad. „Pe mine mă preocupă forţa de muncă, nu cei care trag din pungă. E neplăcut să vezi oameni de asemenea condiţie, dar cineva le permite să procedeze aşa. Un stat care se respectă are programe speciale pentru categoriile defavorizate. România are o problemă mare aici”, a adăugat Matei.
Altfel decât în străinătate
Dezamăgirea arădenilor se leagă şi de faptul că, locuind într-un oraş aflat aproape de frontieră, ies des din ţară şi nu văd cerşetori în drumul lor. „Am circulat des prin Ungaria, Franţa, Austria. În gările de acolo nu întâlneşti cerşetori. Iar dacă îi vezi, sunt români. Suntem la zeci de ani distanţă de cum se trăieşte afară”, a afirmat Ionela Burcă.
Împrăştiaţi periodic de poliţişti, şi cerşetorii, şi boschetarii caută să revină în gară. În faţă sau pe peroane, uneori urcă pe culoare înainte să plece trenul, cu mâna întinsă. „Circul des cu trenul şi mi s-a întâmplat de multe ori să-mi deschidă uşa compartimentului să-mi ceară bani”, a povestit arădeanul Ionel Don.
Pericol de incendiu în vagoane
Disconfortul cauzat de cerşetori în gară e dublat de problema oamenilor fără adăpost care dorm prin sălile de aşteptare sau pe peroane vara, iar iarna în vagoane. „Acum e