Militarii români din Afganistan nu sunt implicaţi direct în paza secţiilor de votare, dar sunt pregătiţi să intervină, oricând va fi nevoie, dacă au loc insurgenţe ale talibanilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale. Sursa: MApN
Astăzi, 17 milioane de afgani cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a alege, a doua oară în istoria ţării, un preşedinte. Favoritul pare să fie actualul şef de stat, Hamid Karzai, care conduce ţara din 2001, de când au fost înlăturaţi talibanii de la putere, cu ajutorul Statelor Unite.
Cu mult timp înaintea alegerilor de astăzi, trupele de menţinere a păcii din Afganistan au întocmit planuri de cooperare. „Astfel, militarii români sunt pregătiţi să intervină în orice moment, dacă vor fi solicitaţi”, mai ales cei din Batalionul 280 de manevră, a afirmat purtătorul de cuvânt al MapN, Maior Constantin Spînu.
Rolul militarilor români astăzi este de securizare a autostrăzii A1 care leagă Kabul de Kandahar şi de patrulare şi interzicerea libertăţii de mişcare pentru cei care fac parte din rândurile insurgenţilor.România a trimis în Afganistan 1047 de militari.
Militar român, alături de un coleg britanic - Foto: MApN
Vot sub tensiune
Rebelii talibani au avertizat că vor boicota votul de astăzi. De la deschiderea urnelor au avut loc mai multe incidente armate, s-au auzit focuri de arme iar unii votanţi au fost ameninţaţi.
Doi rebeli au fost ucişi într-o ambuscadă, de către forţele de ordine, după ce au perturbat activitatea într-o secţie de votare, potrivit AFP. Aseară, trei soldaţi americani ai NATO au fost ucişi de rebeli islamişti în sudul Afganistanului. NATO a afirmat că cel puţin 1% dintre secţiile de votare din Afganistan riscă să cadă pradă atacurilor talibanilor.
Rată de participare de 50%