Violenţele din această zonă reprezintă o provocare serioasă pentru Moscova. În Caucazul rusesc, lupta dintre forţele de ordine şi combatanţii islamişti, care doresc instaurarea unui emirat în toată regiunea, este totală. Mai citeşte şi:
Putin avertizează Georgia cu un nou conflict
Mihail Saakaşvili: Rusia se confruntă cu o înfrângere diplomatică
Rusia: Ofensiva Georgiei a avut ca scop eliminarea poporului oset
Asasinate, atentate, răpiri, situaţia este din ce în ce mai volatilă în ultima vreme în Inguşetia, Cecenia şi Daghestan. După atentatul sinucigaş de la începutul săptămânii, din Nazran, capitala inguşă, care s-a soldat cu peste 20 de morţi, tensiunea n-a scăzut în mica republică autonomă rusă din Caucazul de Nord.
Pe un chioşc abandonat din Nazran era lipit un afiş: „Săpăm gropi“, anunţ urmat de numărul de telefon al groparilor care-şi oferă serviciile. Pe alţi pereţi din centru, familia lui Magomed-Bachir Cerbiev a pus fotografia unui tânăr de 19 ani, plecat să-şi cumpere pantofi într-o dimineaţă şi care nu s-a mai întors, scrie corespondentul cotidianul francez „La Croix“.
Asasinatele violente şi dispariţiile nu mai miră pe nimeni în mica republică, liniştită altădată faţă de vecina sa, Cecenia, răvăşită de două războaie. Asasinarea, la 12 august, în biroul său, a ministrului Construcţiilor, a fost al cincilea atac îndreptat împotriva unui oficial inguş de rang înalt în mai puţin de două luni. La 22 iunie, chiar preşedintele a scăpat ca prin minune dintr-un atentat sinucigaş.
În primele şase luni ale anului, 166 de persoane au murit în Inguşetia, conform unui bilanţ al organizaţiei de apărare a drepturilor omului Memorial. Victimele sunt deopotrivă din rândul poliţiştilor, luptătorilor islamişti şi cetăţenilor paşnici.
Dacă ar exista o singură cauză a violenţei