Dealerii nu au avut ieri nicio tresarire, desi 447 de milioane de euro au iesit din piata, odata cu decontarea licitatiei de vinerea trecuta, prin care Ministerul Finantelor a vandut obligatiuni pe patru ani in euro.
Dobanzile la care bancile locale isi imprumuta euro intre ele au stagnat la 0,4%-0,6% pe an, niveluri similare cu cele din zilele precedente. Nici pe piata valutara nu s-a resimtit o cerere mai mare de euro, cresterea timida a cursului fiind pusa din nou pe seama deprecierii sentimentului regional.
"Decontarea obligatiunilor nu a avut niciun efect pe piata. Cei care au subscris in cadrul licitatiei erau oricum supralichizi in euro si pana acum aveau sumele plasate la bancile-mama", spune un dealer.
Analistii se asteptau ca iesirea unei sume atat de consistente sa puna cel putin o presiune usoara pe lichiditatile in euro ale bancilor locale. Oricum, de saptamana viitoare, cand incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, bancile vor beneficia de reducerea ratei de constituire decisa de BNR la inceputul lui august, de la 40% la 35% din totalul pasivelor in valuta. Prin aceasta masura analistii estimeaza ca bancile vor avea la dispozitie inca un miliard de euro.
Statul a gasit vinerea trecuta o cerere ridicata pentru obligatiunile in euro, desi dealerii comentau ca, la un randament de 5,25% pe an, aceste plasamente ar fi la limita profitabilitatii. Fata de un plafon anuntat de 300 de milioane de euro, cele 11 banci care au participat ca dealeri primari au cumparat obligatiuni de 437 de milioane de euro in nume propriu si de inca 10 milioane de euro in contul clientilor.
Titlurile au fost plasate prin subscriptie publica, fiind vandute la valoarea nominala si un cupon de 5,25% pe an.
Noua grupuri financiare straine cu o prezenta importanta pe piata locala si-au asumat din primavara in fata Fondului