Dezvoltatorii care au un grad de indatorare de peste 80% din valoarea totala a proiectului ar putea fi nevoiti in scurt timp sa cedeze centrele comerciale pe care le-au construit catre bancile care au creditat investitia.
Proiectele comerciale se confrunta cu tot mai multe probleme de la inceputul anului din cauza scaderii traficului si a veniturilor din chirii, proprietarii mallurilor fiind in prezent in negocieri cu bancile pentru renegocierea garantiilor.
„Odata cu reculul suferit de valoarea garantiilor, bancile au inceput sa solicite in intreaga lume, nu numai in Romania, refacerea nivelelor de garantii si a fondurilor proprii aduse in cadrul proiectului. Proiectele ce nu au putut aduce completari de garantii colaterale pentru compensarea scaderii valorii ipotecilor initiale (adica suprafete aditionale de teren, proprietati sau chiar cash colateral) au trebuit sa recurga la renegocierea contractului de imprumut", a declarat Radu Boitan, seful departamentului de Investment & Valuation al companiei King Sturge.
De altfel, investitorii de pe piata imobiliara estimau inca de la inceputul anului ca in perioada de vara vor aparea probleme majore in sectorul de retail, precum si primele falimente. Deja au fost inchise primele doua malluri - Armonia Braila si Trident din Sibiu - si sunt semnale ca mai sunt si alte centre comerciale cu probleme in provincie.
„Dezvoltatori care au preferat un grad de indatorare foarte ridicat, de peste 80% din valoarea totala a proiectului, inclusiv terenul, s-au expus in acelasi timp si la un risc financiar foarte ridicat in conditiile unei evolutii nefavorabile a valorii garantiilor aduse. (...) Majoritatea proiectelor comerciale au fost incepute sau finantate in perioada 2005-2008, care a fost cea mai dinamica economic si efervescenta din punct de vedere al dezvoltarilor imobiliare", explica Boitan. @N_