Afganii merg joi la urne, pentru a-şi alege preşedintele. Secţiile de vot s-au deschis dimineaţă pentru acest al doilea scrutin prezidenţial din istoria ţării, dar şi pentru alegerile provinciale. Circa 17 milioane de afgani sunt aşteptaţi în peste şase mii de secţii de vot, care sunt protejate de trei sute de mii de membri ai forţelor afgane şi străine. Acestea sunt în stare de alertă maximă după ce talibanii au ameninţat cu atentate în ziua alegerilor.
Afganii merg joi la urne, pentru a-şi alege preşedintele. Secţiile de vot s-au deschis dimineaţă pentru acest al doilea scrutin prezidenţial din istoria ţării, dar şi pentru alegerile provinciale.
Secţiile de vot sunt deschise între orele 07.00-16.00 (05.30-14.30, ora României).
Circa 17 milioane de afgani sunt aşteptaţi în peste şase mii de secţii de vot, care sunt protejate de trei sute de mii de membri ai forţelor afgane şi străine. Acestea sunt în stare de alertă maximă după ce talibanii au ameninţat cu atentate în ziua alegerilor.
"Este a doua oară când votez şi am ajuns devreme, deoarece este singura modalitate de a aduce pacea în ţară", spune un alegător în vârstă de 22 de ani, angajat al unei firme private.
Populaţia are de ales între 41 de candidaţi la preşedinţie şi peste trei mii de candidaţi la 420 de mandate în cele 34 de consilii provinciale. Acestea sunt parlamente locale ce trebuie să creeze o legătură între Guvernul de la Kabul şi populaţie.
Scrutinul de joi este ameninţat nu doar de violenţe, ci şi de fraude. Posibile cumpărări de voturi, manipulări ale listelor electorale şi diverse presiuni ameninţă credibilitatea alegerilor.
Guvernul de la Kabul încearcă să combată absenteismul şi ameninţă că-i va expulza pe jurnaliştii străini şi va închide instituţiile locale de presă care vor mediatiza joi violenţele din timpul alegerilor.
Oficialii afgani au cerut