Alimentele dulci nu ar trebui excluse din dietă, deoarece oferă energie organismului. Cel mai indicat este zahărul din fructe, legume şi din paste. Zahărul cu adevărat nociv este cel prelucrat, care se găseşte ca atare în comerţ. Glucidele, numite şi zaharuri, oferă energie imediată organismului pentru desfăşurarea activităţilor fizice şi intelectuale, de aceea nu ar trebui excluse din dietă. Este vorba aici însă de zahărul care se găseşte în stare naturală în fructe, legume, paste şi în lactate, şi nu de zahărul prelucrat din comerţ (ca atare sau din dulciurile concentrate).
Care este diferenţa? Cel din urmă, odată consumat, este absorbit imediat în sânge. Pentru a scădea nivelul zahărului din sânge, pancreasul secretă un hormon numit insulină. Iar cu cât consumul de zahăr este mai mare, cu atât pancreasul este mai solicitat, riscul de diabet sau de obezitate crescând.
„Spre deosebire de acestea, zaharurile din fructe sau din legume se absorb mai încet în organism. De exemplu, fructoza din fructe se poate absorbi fără prezenţa sută la sută a insulinei. Pentru a fi metabolizate, aceste zaharuri aflate în mod natural în anumite alimente au şi alte căi ocolitoare“, spune Cătălina Bega, medic primar diabet şi boli de nutriţie la Spitalul Judeţean Ploieşti.
ŞI Zaharurile din fructe îngraşă
Chiar dacă alimentele dulci în mod natural sunt de preferat celor din comerţ, în care s-a adăugat zahăr prelucrat, nu înseamnă că nu îngraşă, atrag atenţia specialiştii.
„Au acelaşi număr de calorii. Prin arderea unui gram de glucoză rezultă patru calorii“, precizează medicul Cătălina Bega. Faţă de deserturile concentrate, fructele şi legumele oferă însă o senzaţie de saţietate mai de durată.
În schimb, dulciurile fac poftă de mâncare, de aceea cei care consumă multe prăjituri tind să mănânce mai mult